linneano.blogg.se

Ännu mer om att ”unna sig”

Kategori: Allmänt

God kväll

Vikt:
Hade tänkt ha en dag idag då jag unnar mig. Men så funderade jag på varför jag egentligen skulle ha det? Varför ska jag unna mig godsaker? För att det är gott. För att jag inte mår bra psykiskt om jag inte får godis. Det är ju just det här jag ska arbeta emot. Varför ska jag föda mitt beroende? Det är ju det här jag vill bli av med!
   Betyder det här då att jag aldrig mer ska äta godsaker? Hur är livet utan godsaker? Är det inte färglöst och tråkigt? Vad finns det då…

Spel:
Inget nytt på spelfronten. Känns ärligt talat som att jag spelar ME 3 endast för att jag har betalat för det. 

KOMMENTARER:

 • Emelie säger:
  2014-11-18 | 12:14:41
  Bloggadress: http://emeliebo.blogg.se

  Då du skrivit en del om att ”unna sig”, tänkte jag dela med mig lite om hur jag tänker i ämnet. Jag har själv viktproblem och bråkar då och då med liknande tankar. När det kommer till att "unna sig", tror jag personligen att det är viktigt att tänka på varför man "unnar sig". Det är som mycket annat (läs: nästan allt) i livet en balansgång. För ja, sötsaker och mat är ett beroende för många. Lite så att man känner att man -måste- äta för att känna sig lycklig. Men mat och sötsaker kan också vara ett intresse - någonting man tycker om att göra. Inte för att man måste äta, utan för att man helt enkelt tycker om det. Exempelvis att man tycker om att testa nya saker eller att man gör någonting litet extra av att äta sina favoriter. Då tänker jag att man köper hem sin favoritchoklad, tänder ljus och ser ett avsnitt av sin favoritserie.

  Att säga nej till någonting man tycker om för resten av livet är inte särskilt motiverade och jag tror inte att det nödvändigtvis får personen i fråga att må bättre. Därför tror jag att det är viktigt att om du exempelvis är en person som tycker om god mat och sötsaker ska du också få ha dessa i ditt liv. Men såklart med vissa riktlinjer nu när du håller på att gå ner i vikt för att leva ett hälsosammare liv och må bra.

  För enligt mig det är stor skillnad på att ”unna” sig en hel chipspåse för att jag gjort något bra, och att ta några bitar (inte en hel chokladkaka) av favoritchokladen till en film på lördagskvällen. Att välja en kväll i veckan då du får äta (måttligt) av någonting du tycker om, eller alternativt att födelsedagar och andra festligheter (om de inte sker för många samtidigt) kan vara gånger du får ta en tårtbit eller en extra portion av någonting gott. För de få gångerna du gör det är inte de gångerna du går upp flera kilon. Jag tror det är viktigt att tänka på att försöka hitta ett hållbart sätt att leva. Om din målsättning är att gå ner i vikt, och stanna där, samt att må bra tror jag det är viktigt att tänka på vad som skulle göra dig lycklig i det långa loppet. Om du tror att det är att sluta äta alla sötsaker, då tycker jag du ska göra det. Men om du istället inte tror att du kan säga nej till sådant då tror jag du kommer slå knut på dig själv genom att förbjuda dig själv att äta det. Ge istället dig själv en del riktlinjer, regler eller vad du vill kalla det, då det är okej att äta exempelvis en extra portion eller ett bakverk. Sedan fortsätter du att räkna kalorier och träna som vanligt. Du kommer att gå ner i vikt, och fortsätta göra det även om det någon dag ibland blir mer kalorier. Jag säger inte att det är lätt, för det är det verkligen inte. Det blir en rejäl disciplinutmaning, men du är en kämpe och jag tror på dig.

  Sedan om du känner att mat och sötsaker enbart är ett beroende – då behöver du inte lägga så mycket vikt i det jag skrivit. :)

  Svar: Du är klok som alltid!! ^^ Jag skulle kunna tänka som du gör =) men det är som du skriver på slutet att anledningen varför jag äter godsaker eller överäter beror på mitt matberoende. Jag hoppas att jag ska kunna komma till en punkt då jag kan tänka och känna som du skriver här.
  Linnéa Nordlander

Kommentera inlägget här: